Hvad er flexleasing, hvad skal du være opmærksom på – og hvad har det med Dreivers at gøre?

Hvorfor flexleasing hos Dreivers?

Vi oplever ofte, at kunder der vil sælge deres bil gennem Dreivers, har indgået en aftale om leasing af en bil, og derfor ønsker at sælge deres nuværende bil inden leasingbilen leveres. Yderligere har vi også oplevet en efterspørgsel efter leasingbiler generelt.

Dreivers handler grundlæggende om, at sikre rimelige betingelser, når du skal have bil. Den oprindelige tanke var alene salg af biler, men hvorfor skal man ikke kunne opnå samme rimelighed, når biler leases?

Udfordringen er, at der er en del faldgruber, når man leaser bil. Derfor arbejder Dreivers sammen med udvalgte leasingselskaber, hvor vi kan stå inde for, at deres tilbud til brugeren er fornuftigt. Vi arbejder også med fuld gennemsigtighed, så du kan til hver en tid få oplyst, hvad vi tjener på at etablere en leasingaftale for dig.

 

Hvad er flexleasing?

Flexleasing er enkelt forklaret en anden måde, at finansiere sin bil på. Langt den overvejende del af prisen på en bil i Danmark er afgifter til staten. Når man importerer en brugt bil fra udlandet, fastsætter SKAT en afgift på den enkelte bil. Flexleasing er muligheden for, at dele denne afgift op i mindre “afdrag,” så man kun betaler en forholdsmæssig del af afgiften, der svarer til den periode, som man har bilen. Afgiftsatsen er afhængig af bilens alder. Er bilen over tre år gammel skal man betale 0,5% af den afgift, som SKAT har fastsat, hver måned.

Det betyder, at man skal finansiere et langt lavere beløb ved flexleasing, end hvis man køber en bil, hvor den fulde afgift allerede er betalt. Og derfor kan man flexlease en bil til en betydeligt lavere månedlig omkostning end, hvis man låner til en tilsvarende bil.

Det ændrer dog ikke ved, at bilen i sidste ende, har den samme værdi – uanset om den er importeret eller ej. Og derfor er en god tommelfingerregel, at man ikke skal flexlease en bil, som man ikke ville have råd til at købe i en normal handel.

Du skal også være opmærksom på, at du, når du flexleaser en bil, selv står for ejerafgift, forsikring, service etc., med mindre andet specifikt er aftalt med leasingselskabet.

Desværre er det ikke tilladt for privatpersoner, at eje en bil, der flexleases. Derfor skal du bruge et leasingselskab, når du vil flexlease en bil.

 

Vigtige begreber

Nedenfor er en kort gennemgang af de forskellige begreber, der er vigtige at være opmærksom på i forbindelse med flexleasing.

 

Førstegangsydelse

Førstegangsydelsen er det beløb, som du skal betale, før bilen udleveres. Forsimplet forklaret svarer førstegangsydelsen til udbetalingen, hvis du låner til en bil. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo højere en førstegangsydelse du betaler, jo mindre månedlig ydelse kan du tillade dig at have efterfølgende.

 

Månedlig ydelse

Den månedlige ydelse er det beløb, som du betaler hver måned. Beløbet dækker over renter og afdrag på bilen og de etableringsomkostninger, som leasingselskabet tager for at oprette leasingaftalen. Yderligere indeholder den månedlige ydelse 0,5% af den registreringsafgift, som SKAT har fastsat på bilen.

Som på et helt almindeligt billån gælder det, at jo højere afdrag du har om måneden, jo mindre er restgælden/restværdien, den dag du skal af med med bilen. Det er derfor vigtigt, at du sætter en månedlig ydelse, der er høj nok til, at afdraget som minimum svarer til det, som du skal forvente bilen taber i værdi om måneden. Det kan selvfølgelig være fristende, at vælge en lav ydelse, men en for lav ydelse betyder, at du kommer til at stå med en gæld den dag du ønsker at skille dig af med bilen.

 

Løbetid

Når du flexleaser en bil, kan du vælge forskellig løbetid på aftalen. Typisk vælges en løbetid på mellem 12 og 36 måneder. Når løbetiden udløber er det er dig, der står med ansvaret for den restværdi (se nedenfor), som bilen nu har. Efter endt løbetid, skal det være en tredjepart, der køber bilen. Det  betyder, at du enten skal sælge bilen eller indgå en ny flexleasingaftale, hvor det nu er restværdien der skal finansieres i stedet for den oprindelige værdi). De fleste foretrækker at indgå en aftale med en løbetid på 12 måneder, fordi restværdien på bilen så bliver lavere hvert år – og dermed falder den månedlige ydelse.

Såfremt du ikke ønsker, at beholde bilen, er det dig, der har ansvaret for at sælge bilen. Mange leasingselskaber tilbyder dig en garantipris for bilen ved udløb (det som de vil give dig for bilen), men denne pris er ofte ganske lav, hvilket er helt naturligt, fordi leasingselskabet allerede ved indgåelse af aftalen, skal sikre sig at de kan købe bilen af dig til en pris, der ikke medfører tab for selskabet. Dreivers anbefaler dig derfor at sætte bilen til salg i god tid før udløb af aftalen, hvis du ikke ønsker, at fortsætte aftalen efter udløb. Dermed giver du dig selv en god mulighed for at få en pris for bilen, der er højere end den garantipris, som selskabet tilbyder.

 

Inkluderede km.

Værdien af en bil afhænger i høj grad af, hvor mange kilometer bilen har kørt. For at sikre, at værdien af bilen er højere end restværdien (se nedenfor), betinger leasingselskabet sig ofte, at du maksimalt kører et bestemt antal kilometer hvert år. Kører du længere end aftalt, vil selskabet typisk opkræve en pris pr. kilometer, som du har kørt længere end aftalt. Derfor er det vigtigt, at du – inden du indgår en flexleasingaftale – laver en realistisk vurdering af, hvor langt du forventer, at køre i bilen i leasingperioden. Jo flere kilometer du indgår aftale om, at du kan køre – jo højere månedlig ydelse.

 

Restværdi

Restværdien svarer til restgælden på et lån. Bemærk at restværdien på en flexleasing aftale typisk er eksklusiv afgifter. Det betyder, at det beløb, som du enten skal betale, hvis du ønsker at overtage bilen selv efter endt aftale eller det beløb, som du skal kunne sælge bilen for ved aftaleudløb, er langt højere, end det opgivne restbeløb. Lad os give et eksempel.

Du har indgået en flexleasingaftale, hvor restværdien er opgivet til 100.000 kr. efter 36 måneder. SKAT havde oprindeligt fastsat afgifter på bilen til 200.000 kr. Gennem din aftale med leasingselskabet, er der hver måned betalt 0,5% af afgiften, svarende til 1.000 kr. om måneden. På 36 måneder har du altså betalt 36.000 kr. af afgiften på 200.000 kr.

Det beløb, som du samlet skal indfri efter 36 måneder er derfor 264.000 kr. De 100.000 kr. i restværdi + de 164.000 kr., som er tilbage af den afgift, som SKAT oprindeligt har fastsat på bilen (200.000 kr. fratrukket de 36.000 kr. du har betalt).

Det betyder, at du enten skal betale 264.000 kr. og så kan køre videre i bilen, som havde du købt enhver anden bil – eller, at du skal kunne sælge bilens for mindst. 264.000 kr.

Her står bilen

Dit valg

Billån gennem Dreivers

Lad os hjælpe dig med finansieringen af din nye bil. Udfyld og send formularen, så kontakter vi dig for en snak om dine behov og muligheder.

Dit valg

Mød hinanden

Udfyld formularen og
vi kontakter dig snarest

Dit valg